A kereskedés forintban zajlik, így devizaátváltási költségek nélkül biztosít hozzáférést számos európai nagyvállalat külföldi pénznemben kibocsátott részvényeihez.

A BÉTA Piacon regisztrált külföldi értékpapírok likviditását árjegyzők biztosítják, akik szerződésben vállalnak kötelezettséget vételi és eladási ajánlatok jegyzésére. Az árjegyzés segít abban, hogy a befektetők bármikor találjanak vételi és eladási ajánlatot a külföldi részvényekben a piaci viszonyoknak megfelelő árfolyamon.

A BÉTA Piac nyitva tartása, a kereskedés szabályai, a kereskedési szakaszok, az ajánlatok típusa és érvényessége megegyeznek a Tőzsde Részvény Szekciójában alkalmazottakkal. A befektetők által elért árfolyamnyereség a BÉT tőzsdei piacán elért árfolyamnyereséghez hasonlóan adózik. A BÉTA Piacon kötött ügyletek elszámolását a KELER Zrt. végzi, az ügyletek teljesítését a KELER KSZF Zrt. garantálja.

2012 májusában a BÉT elindította a határidős piaci kereskedést külföldi részvényekkel, és ezzel megteremtette a tőkeáttételes kereskedés lehetőségét ezekben a részvényekben is. Az új egyedi részvény alapú határidős termékek a BÉT szabályozott piacának Származékos Szekciójába kerültek bevezetésre, mögöttes terméküket a BÉTA piaci részvények képezik. Hasonlóan a BÉTA piaci részvényekhez, a kereskedés és az elszámolás pénzneme esetükben is forint. A BÉTA piaci alaptermékkel rendelkező határidős kontraktusok lejárati szerkezet, teljesítési mód (fizikai teljesítés), elszámolás (KELER Zrt.) és garanciarendszer (KELER KSZF Zrt.) tekintetében is megegyeznek a Származékos Szekció egyedi részvény alapú határidős termékeivel. A BÉTA piaci részvény alaptermékű kontraktusok tickerjei „BTA”-val kezdődnek.

Kereskedési adatok

BÉTa Piac szabályzatai